De flesta har väl hört uttrycket "det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder". Vad betyder det egentligen? Som Wittgenstein skulle ha sagt, betydelsen av det som sägs bestäms av hur det används (eller i vilket sammanhang det används).
De flesta gånger jag har hört uttrycket är när man som barn/tonåring ska ha utedag och inte har anpassat klädseln. Om man då klagar på att det är regnigt eller kallt, som ett uttryck för att det är dåligt väder, får man svaret att man bara har valt dåliga kläder. Uppriktigt sagt är det oförskämt att säga att kläderna är dåliga. Det finns inga dåliga kläder, bara situationer då de är mindre lämpliga att ha på sig.
För att man ska kunna anpassa kläderna efter vädret måste man ha en aning om hur vädret kommer att vara senare på dagen. En väderprognos är till god hjälp. För vissa räcker det med en stereotyp idé om en viss plats. När jag och min dåvarande sambo skulle ta oss ifrån Göteborg till Borås för två decennier sedan regnade det när vi lämnade Göteborg. Det var inget som fick oss att tänka att det antagligen var uppehåll i Borås. På den tiden visste de flesta att det ofta regnar i Borås. Om det regnar i Göteborg är det högst troligt att det även regnar i Borås. Vi tog därför på oss våra gummistövlar för att vara utrustade för regnet i Borås. Väl på plats var det soligt och vi hade inga andra skodon att byta till. Det ser ganska fånigt ut att stövla omkring i sol och värme. Dåliga kläder eller dåligt väder? Kanske var det bara ett dåligt antagande.
På den tiden fanns det inga smidiga appar som man kunde använda för att kolla vädret på en viss ort. Nu räcker det att man skriver "väder linköping" eller "stockholm väder" och så får man en mycket mer säker prognos än en fördom om en viss plats. Kan dessa appar månde få oss att klä oss mer anpassat. Betyder det då att det inte finns dåligt väder?
Jag har bott granne med nöjesparken Liseberg. Det var helt klart att regnigt, kallt och blåsigt väder betraktades som mindre attraktivt väder även på en nöjespark eftersom antalet besökare gick ned. Där får man anta att många presumtiva besökare kollade på sin app genom att skriva "väder liseberg" och istället valde att stanna hemma för att se på film. Kan man inte säga att det är dåligt väder om besökarna uteblir? Det är dåligt både för besökarna som hade planerat en halvdag på Liseberg och får sina förhoppningar grusade, och det är dåligt för anläggningen som förlorar intäckter.
För min del var regn och blåst på Liseberg inte dåligt väder. När det är mycket folk på Liseberg blir det mycket skrik och mycket lågfrekvensljud som får rutorna att skallra. Om man får höra det var tredje minut blir man antingen avtrubbad eller något nervig. Jag föredrog när det hördes sällan än ofta. Alltså var det bra väder när besökarna stannade hemma.
Det är också känt att regniga sommardagar, särskilt midsommar, leder till färre som omhändertas av polisen för fylla och/eller bråk. Detta måste man väl säga är bra för alla. Polisen får ett lugnare arbete, skadegörelsen blir mindre, personskador blir mindre, allmänheten blir tryggare och skattepengarna kan gå till annat. Många som vill fira tycker ändå att regn är dåligt väder helt oberoende av kläder. Andra tycker att samma väder är bra oavsett kläder.
Uttrycket att det inte finns dåligt väder... säger nog mer om den som uttalar det än vädret som sådant. Om man säljer regnkläder tycker man säkert att det är ett bra uttryck. Vi andra tycker nog att det är ganska drygt. Väderprognoser är trots allt för de flesta något bra. Det är ju inget fel med att vara väl förberedd. Eller?
Andra inlägg
- Mikael Jensen - ett personporträtt (AI-genererad)
- Oväntade möten med djur
- Lära svenska online
- Ny antologi: Lärarens ledarskap
- Vad ska jag vara mest nöjd med - högt IQ eller högt EQ?
- Ny bok: Ledarskap mitt i verksamheten
- Jämför och pressa priset på el, försäkringar och lån
- Tainted Love
- Postnord
- Bloggen är tre år